4 września 2010


Sękacz z Berżnik.
Sękacz to jedno z najpopularniejszych ciast pogranicza polsko – litewskiego. Jest jednym z najokazalszych produktów regionalnych podczas różnych uroczystości okolicznościowych. Tradycja uznaje, że pierwsze sękacze upieczono w miejscowości Berżniki koło Sejn na Suwalszczyźnie z okazji odwiedzin królowej Bony. Ciasto sękacza składa się z jajek, mąki pszennej, cukru, masła, śmietany i soku z cytryny. Musi mieć konsystencję ciasta naleśnikowego, dosyć płynnego. Na specjalnie przygotowanym ruszcie i dębowym wałku, ciasto powoli polewa się w trakcie pieczenia i obracania. Zapiekane warstwy tworzą charakterystyczne nadlewy, przypominające drewniane sęki. Ma aksamitny, maślany smak i zapach. Bez konserwantów, bez przypraw, jest to naturalny produkt, piecze się go na ogniu ponad godzinę. Sękacza według starej receptury, pieczonego na ogniu można nabyć u pani Mosiewicz Krystyny z Berżnik. Sękacz przyciąga świeżym aromatem gwarantującym niezwykłe doznania smakowe. Jego dużą zaletą jest trwałość, zachowuje swoje właściwości nawet kilka miesięcy, z czasem nabiera też większej kruchości. Sękacz z Berżnik to produkt regionalny z certyfikatem, doskonale nadający się na prezent imieninowy lub urodzinowy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz