26 września 2011


Żurawina błotna – owoc jesieni.

Żurawina błotna to krzewinka o delikatnych, pełzających, odlegle ulistnionych pędach, osiągających do 100 cm długości. Rośnie na torfowiskach wysokich i przejściowych oraz w borach bagiennych. Największe areały występowania żurawiny błotnej znajdują się w północnej części kraju. Jest to roślina zielarska, której surowcem są owoce kuliste jagody o barwie czerwonej, średnicy do 1,20 cm. Owoce żurawiny błotnej dojrzewają we wrześniu i pozostają na krzewinkach przez całą zimę aż do wczesnej wiosny. Soczyste, kwaśne, kuliste jagody zbierane są jesienią. Są one pokryte woskiem oraz zawierają kwas cytrynowy i benzoesowy, dzięki czemu można je przechowywać w stanie świeżym przez wiele miesięcy po zerwaniu. Nazywana jest w niektórych regionach kraju „polską cytryną”. Żurawina błotna doskonale nadaje się do kuchni, z której przygotowuje się przede wszystkim soki, syropy lub inne przetwory, a także suszy. Ma również zastosowanie w lecznictwie domowym. Główną przyczyną zmniejszania się powierzchni porastanych przez żurawinę jest osuszanie torfowisk oraz nadmierna eksploatacja do celów spożywczych. „Żuraw łykał żurawinę, wiec miał bardzo kwaśną minę” - nie ma co mu się dziwić, w skutek dużej zawartości witaminy C, żurawiny są bardzo kwaśne.
Źródło: http://pl.wikipedia.org http://www.bagna.pl oraz informacje własne

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz