8 października 2017

Październikowe jesienne owoce leśnych i polnych krzewów, gdzie ich barwy przyciągają wzrok.



W naszym klimacie każda pora roku ma swój niepowtarzalny urok. W październiku na leśnych i polnych krzewach zdobią się barwne jesienne owoce. Bez czarny, borówka bagienna, dzika róża, jałowiec pospolity, jarząb pospolity, kalina koralowa, kruszyna pospolita, leszczyna pospolita, rokitnik zwyczajny, żurawina błotna i inne jesienne owoce zmieniają barwę na czerwoną, pomarańczową, żółtą, a nawet fioletową. Ich jaskrawe barwy przyciągają wzrok ludzi i skrzydlatych przyjaciół. Zdobią pola, lasy i ogrody nawet po spadnięciu liści. Niektóre są jadalne i mają one niezwykłe właściwości lecznicze oraz są źródłem cennych witamin i minerałów. Istnieją jednak owoce wyglądające apetycznie, ale są niestety trujące dla ludzi. Większość gatunków niebezpiecznych dla człowieka ptakom zupełnie nie szkodzi. W ten sposób natura sprawiedliwie rozdziela swoje dary, by każdemu coś przypadło w udziale. Niektóre z tych owoców opadają już po pierwszych mrozach, niektóre utrzymują się do wiosny, dostarczając skrzydlatym mieszkańcom niezbędnych składników do przetrwania zimy. Korzystajmy więc z podziwiania tych owocowych darów o tej jesiennej porze roku, która u nas potrafi być piękna i barwna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz