15 stycznia 2011


Kartacze sejneńskie, nazywane są też cepelinami. Oryginalna potrawa znana była w okolicach Sejneńszczyzny bez wątpienia w okresie międzywojennym, a zapewne też pod koniec XIX wieku. Kartacze są stosunkowo pracochłonne, więc przygotowywano je raz w tygodniu lub raz na dwa tygodnie. Należy zaznaczyć, iż każda gospodyni posiada swoje tajniki udanego przyrządzania potraw, więc nawet uzyskany przepis nie gwarantuje ich oryginalnego smaku. Przygotowuje się ją z odpowiednio dobranych składników i przypraw: ziemniaki surowe i gotowane, mielone mięso, cebulka, przyprawy. Kartacze (cepeliny) to obrazowo mówiąc – duże owalne pyzy ziemniaczane z nadzieniem mięsnym. Danie regionalne podaje się z zasmażką - podsmażoną cebulką i boczkiem. Dziś przygotowuje się je w prawie każdym domu, najczęściej jesienią, zimą. Posiadają unikalny smak i są wolne od dodatków chemicznych i konserwantów. Kartacze sejneńskie (cepeliny) zostały wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych w kategorii „Gotowe dania i potrawy”.
Źródło: http://www.wrotapodlasia.pl oraz informacje własne

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz