10 czerwca 2018

Mak polny przyciąga uwagę, budzi emocje i kojarzy się z sielskim, polskim krajobrazem.



Efektowny, wyrazisty, a jednocześnie delikatny mak polny na naszych ziemiach pojawił się już w neolicie. Jest archeofitem obcego pochodzenia śródziemnomorskiego. Mak polny tak naprawdę jest jednym z najpiękniejszych pospolitych chwastów występujący na polach i nieużytkach, niezbyt mile widzianym przez rolników. „Siała baba mak, nie wiedziała jak...” w uprawie zboża mak polny, gdzie jego nasiona zmieszane z nasionami zbóż, zabarwiają w procesie produkcji mąkę z koloru białego na kolor żółty, dlatego rolnicy skrupulatnie walczą z tą rośliną. Nasiona maku zachowują zdolność kiełkowania nawet 30 -40 lat. Jest rośliną chętnie odwiedzaną przez różne owady: pszczoły, trzmiele, chrząszcze. Ten niezwykły czerwony kwiat budzi wiele skojarzeń, wystarczy przypomnieć sobie tekst piosenki „Czerwone maki pod Monte Casino”. To też źródło inspiracji dla wielu twórców polskiej kultury i sztuki oraz projektantów mody. Ta osiągająca wysokość do 90 cm barwna roślina dawniej była powszechnie wykorzystywana w zielarstwie i lecznictwie. Dzisiaj maki pośród pól są reprezentantami egzotycznej flory, których historia jest nie tylko fascynującym faktem fitogeograficznym, ale i dokumentem przemian w upiększaniu polskiego krajobrazu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz