17 czerwca 2019

Miodobranie na Sejneńszczyźnie to pszczelarskie żniwa wieńczące całoroczną pracę pszczelarza.



Pszczoły każdemu kojarzą się z miodem, natomiast miodobranie jest najsłodszym dniem i sukcesem każdego pszczelarza. Miodobranie jest wyjątkowym zajęciem należącym do najważniejszych w kalendarium rocznym pszczelarza. Kiedy już pszczoły wytworzą w swój tajemniczy lecz niezwykle pracowity sposób, złoty nektar nadchodzi czas miodobrania. Najlepszy okres na miodobranie rozpoczyna się w pierwszej dekadzie czerwca i trwa do końca drugiej dekady lipca. Miodobranie powinno się odbywać przy suchej, ciepłej pogodzie. Ramki z plastrami miodu przeznaczonego do odwirowania należy po wyjęciu z ula składać w czystych, niedostępnych dla pszczół pojemnikach. Odbierane do wirowania plastry są całkowicie lub w większości zasklepione. Zasklep zdejmuje się z plastrów odsklepiaczem widelcowym nad naczyniem, do którego wrzuca się zasklepy. Do „wydobywania” miodu z plastrów służy miodarka. Siłą odśrodkową „wygania” się miód z ramek na ścianki bębna i przez sita przelewa się do pojemnika. Wszystko musi być czyste i dokładnie robione. Cedzenie miodu odbywa się tuż po wirowaniu. A po sklarowaniu w odstojnikach przelewa się do słoików. Słoik (0,9 l.) o wadze 1,30 kg kosztuje ok. 35 zł. Droższe są miody akacjowe, gryczane, spadziowe, wrzosowe. Miód z Sejneńszczyzny / Łoździejszczyzny to miód pszczeli nektarowo - wielokwiatowy. Miód ten jest wytworzony w oparciu o kilkadziesiąt charakterystycznych dla tego obszaru gatunków roślin miododajnych. Przy odpowiednim przechowywaniu taki miód nadaje się do spożycia przez wiele lat i jest chętnie kupowany przez klientów. Z biegiem lat poznajemy coraz to nowe rozwiązania i nieco te techniki zmieniamy, jednak sam schemat miodobrania od lat na Sejneńszczyźnie zawsze pozostanie taki sam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz