8 czerwca 2010


Sianokosy - dawniej koszono trawę ręcznie - kosami, najczęściej „po rosie”, a więc wcześnie rano. Pokosy rozrzucały kobiety i dzieci. Potem siano należało wielokrotnie przewracać żeby dobrze wyschło, a suche ułożyć w kopy. Do grabienia jeszcze do niedawna służyły drewniane grabie. W niektórych regionach, część siana zostawiano na polach w stogach i zwożono do gospodarstwa w miarę potrzeb dopiero zimą. Udany zbiór siana często decydował o kondycji gospodarstw. Współczesne sianokosy nie mają już tego dawnego romantyzmu, jakiego im dodawał dźwięk ostrzonych kos, zbierania siana za pomocą wideł i drewnianych grabi. Dzisiejsze sianokosy „zielone żniwa”, są wykonywane przy pomocy maszyn do zbioru siana, sianokiszonki i kiszonki, które znajdują się w „menu” każdego gospodarstwa produkującego na skalę towarową mleko. Koszenie nie wymaga też tyle pracy, co dawniej - trwa ono zwykle tylko kilka dni w roku.
Źródło: http://pl.wikipedia.org/wiki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz