Autorski blog regionalny " NA POJAĆWIESKICH RUBIEŻACH " promujący tą urokliwą krainę nieprzerwalnie już ponad 15 lat, pisaną obiektywem fotograficznym wraz z krótkim na temat tekstem. Warto tutaj zajrzeć, na moment, na dłużej - fotograficznie polecam. Zapraszam autor zdjęć - artysta fotograf Leszek Przeborowski.
15 czerwca 2012
Miodobranie na Sejneńszczyźnie.
Pszczoły każdemu kojarzą się z miodem, natomiast miodobranie jest dniem sukcesu każdego pszczelarza. Miód z Sejneńszczyzny / Łoździejszczyzny to miód pszczeli nektarowy - wielokwiatowy. Miód ten jest wytworzony w oparciu o kilkadziesiąt charakterystycznych dla tego obszaru gatunków roślin miododajnych. Powstaje w tradycyjnych drewnianych ulach. Najlepszy okres na miodobranie rozpoczyna się w pierwszej dekadzie czerwca i trwa do końca drugiej dekady lipca. Miodobranie powinno się odbywać przy suchej, ciepłej pogodzie. Ramki z plastrami miodu przeznaczonego do odwirowania należy po wyjęciu z ula składać w czystych, niedostępnych dla pszczół pojemnikach. Odbierane do wirowania plastry są całkowicie lub w większości zasklepione. Zasklep zdejmuje się z plastrów odsklepiaczem widelcowym nad naczyniem, do którego wrzuca się zasklepy, po spróbowaniu są bardzo słodkie. Pszczelarz powinien przed wirowaniem sprawdzić zawartość wody w miodzie przy pomocy refraktometru. Do „wydobywania” miodu z plastrów służy miodarka. Cedzenie miodu odbywa się tuż po wirowaniu. A po sklarowaniu w odstojnikach przelewa się do słoików. Miód należy przechowywać w suchym i chłodnym pomieszczeniu w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Przy odpowiednim przechowywaniu miód z Sejneńszczyzny / Łoździejszczyzny nadaje się do spożycia przez wiele lat i jest chętnie kupowany przez klientów.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz