![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiPLD8kIpqPJB27RHtCVTvAU0NJiZqpOL2XTLz7JVagxuvgxZNdlq-KTt6s-vUWKRlDm9C65rDrpxy0evIWfyeBVguQkGL9eb-nPnAgi6PZguF1RToiIS2GLr4IYadZBa7mpdyRWf8bNqk/s320/001.jpg)
Sękacz sejneński - pierwsze wzmianki o tym cieście pochodzą już z 1682 roku, natomiast najstarszy polski przepis ukazał się w 1856 roku. W okolicach Sejn ciasto to zawitało w początkach XX wieku, gdzie obecnie istnieje pod nazwą sękacz oraz pochodzącą z niemieckiego bankuchen. Jest to ciasto o kształcie walca, z charakterystycznymi sękami. Specyficzny wygląd uzyskiwany jest podczas pieczenia. Poszczególne warstwy, zapiekane na wałku nad paleniskiem, spływając tworzą charakterystyczne sęki. Jest to ciasto robiące wrażenie swoim niepowtarzalnym kształtem i smakiem. Sękacz przyciąga świeżym aromatem gwarantującym niezwykłe doznania smakowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz