Autorski blog regionalny " NA POJAĆWIESKICH RUBIEŻACH " promujący tą urokliwą krainę nieprzerwalnie już ponad 15 lat, pisaną obiektywem fotograficznym wraz z krótkim na temat tekstem. Warto tutaj zajrzeć, na moment, na dłużej - fotograficznie polecam. Zapraszam autor zdjęć - artysta fotograf Leszek Przeborowski.
26 lipca 2009
Sękacz sejneński - pierwsze wzmianki o tym cieście pochodzą już z 1682 roku, natomiast najstarszy polski przepis ukazał się w 1856 roku. W okolicach Sejn ciasto to zawitało w początkach XX wieku, gdzie obecnie istnieje pod nazwą sękacz oraz pochodzącą z niemieckiego bankuchen. Jest to ciasto o kształcie walca, z charakterystycznymi sękami. Specyficzny wygląd uzyskiwany jest podczas pieczenia. Poszczególne warstwy, zapiekane na wałku nad paleniskiem, spływając tworzą charakterystyczne sęki. Jest to ciasto robiące wrażenie swoim niepowtarzalnym kształtem i smakiem. Sękacz przyciąga świeżym aromatem gwarantującym niezwykłe doznania smakowe.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz