26 lipca 2009


Sękacz sejneński - pierwsze wzmianki o tym cieście pochodzą już z 1682 roku, natomiast najstarszy polski przepis ukazał się w 1856 roku. W okolicach Sejn ciasto to zawitało w początkach XX wieku, gdzie obecnie istnieje pod nazwą sękacz oraz pochodzącą z niemieckiego bankuchen. Jest to ciasto o kształcie walca, z charakterystycznymi sękami. Specyficzny wygląd uzyskiwany jest podczas pieczenia. Poszczególne warstwy, zapiekane na wałku nad paleniskiem, spływając tworzą charakterystyczne sęki. Jest to ciasto robiące wrażenie swoim niepowtarzalnym kształtem i smakiem. Sękacz przyciąga świeżym aromatem gwarantującym niezwykłe doznania smakowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

NA POJAĆWIESKICH RUBIEŻACH ( FOTO BLOG )

BLOG REGIONALNO - KRAJOZNAWCZY.

TWORZONY OD PONAD 10 LAT Z PASJĄ ARTYSTYCZNO - FOTOGRAFICZNĄ .

PROMUJĄCY KRAINY ZIEMI AUGUSTOWSKIEJ - SEJNEŃSKIEJ - SUWALSKIEJ.

PISANY OBIEKTYWEM FOTOGRAFICZNYM WRAZ Z KRÓTKIM CIEKAWYM OPISEM.

ZAPRASZAM ARTYSTA FOTOGRAF LESZEK PRZEBOROWSKI.