26 lipca 2009


Ser podpuszczkowy dojrzewający Wiżajny - wytwarzany jest w rejonie Wiżajn i Rutki-Tartak, według receptur przekazywanych od ponad 120 lat. W okresie powojennym produkcja sera odbywała się w spółdzielniach mleczarskich, po 1989 roku powróciła do gospodarstw domowych. Są to sery o średnicy od 8 do 30 cm. Mają kształt okrągły lub wrzecionowaty. W zależności od stopnia dojrzałości ich kolor może być białawo-żółty do żółtego. Smak sera nabiera intensywności w trakcie dojrzewania. Charakterystycznym i jedynym dodatkiem, który ścina mleko jest podpuszczka naturalna z żołądków cielęcych. Różne odmiany smakowe tego sera można łatwo uzyskać, dodając różne zioła i przyprawy, jak: macierzanka, pieprz, kminek, tymianek, kozieradka, czy czosnek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz