Ser podpuszczkowy dojrzewający Wiżajny - wytwarzany jest w rejonie Wiżajn i Rutki-Tartak, według receptur przekazywanych od ponad 120 lat. W okresie powojennym produkcja sera odbywała się w spółdzielniach mleczarskich, po 1989 roku powróciła do gospodarstw domowych. Są to sery o średnicy od 8 do 30 cm. Mają kształt okrągły lub wrzecionowaty. W zależności od stopnia dojrzałości ich kolor może być białawo-żółty do żółtego. Smak sera nabiera intensywności w trakcie dojrzewania. Charakterystycznym i jedynym dodatkiem, który ścina mleko jest podpuszczka naturalna z żołądków cielęcych. Różne odmiany smakowe tego sera można łatwo uzyskać, dodając różne zioła i przyprawy, jak: macierzanka, pieprz, kminek, tymianek, kozieradka, czy czosnek.
26 lipca 2009
Ser podpuszczkowy dojrzewający Wiżajny - wytwarzany jest w rejonie Wiżajn i Rutki-Tartak, według receptur przekazywanych od ponad 120 lat. W okresie powojennym produkcja sera odbywała się w spółdzielniach mleczarskich, po 1989 roku powróciła do gospodarstw domowych. Są to sery o średnicy od 8 do 30 cm. Mają kształt okrągły lub wrzecionowaty. W zależności od stopnia dojrzałości ich kolor może być białawo-żółty do żółtego. Smak sera nabiera intensywności w trakcie dojrzewania. Charakterystycznym i jedynym dodatkiem, który ścina mleko jest podpuszczka naturalna z żołądków cielęcych. Różne odmiany smakowe tego sera można łatwo uzyskać, dodając różne zioła i przyprawy, jak: macierzanka, pieprz, kminek, tymianek, kozieradka, czy czosnek.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
NA POJAĆWIESKICH RUBIEŻACH ( FOTO BLOG )
BLOG REGIONALNO - KRAJOZNAWCZY.
TWORZONY OD PONAD 10 LAT Z PASJĄ ARTYSTYCZNO - FOTOGRAFICZNĄ .
PROMUJĄCY KRAINY ZIEMI AUGUSTOWSKIEJ - SEJNEŃSKIEJ - SUWALSKIEJ.
PISANY OBIEKTYWEM FOTOGRAFICZNYM WRAZ Z KRÓTKIM CIEKAWYM OPISEM.
ZAPRASZAM ARTYSTA FOTOGRAF LESZEK PRZEBOROWSKI.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz