ŚWIĘTO CHLEBA, MLEKA I MIODU.

Autorski blog regionalny " NA POJAĆWIESKICH RUBIEŻACH " promujący tą urokliwą krainę nieprzerwalnie już ponad 15 lat, pisaną obiektywem fotograficznym wraz z krótkim na temat tekstem. Warto tutaj zajrzeć, na moment, na dłużej - fotograficznie polecam. Zapraszam autor zdjęć - artysta fotograf Leszek Przeborowski.
16 sierpnia 2009
Po raz pierwszy święto to zorganizowano 15 sierpnia 2004 r., podczas święta tradycyjnego gminy Puńsk – Matki Boskiej Zielnej. Te trzy produkty, które znalazły się w nazwie, są dla człowieka bardzo ważne. Chleb to nie tylko podstawowy element naszego jadłospisu. Z nim od czasów pogańskich były związane różne obrządki, podania, tradycje. W chacie natomiast panowała wielka radość, gdy wokół roznosił się zapach chleba upieczonego z tegorocznego żyta. Pieczenie chleba to element naszej tradycji. Mleko od niepamiętnych czasów było jednym z podstawowych posiłków ludzi. Z niego od najdawniejszych lat wyrabiano sery. Miód – to smaczna potrawa. Dobrym „lekarstwem” jest również miód pitny, za pomocą, którego można się „rozweselić”. Z wosku odlewano świece, które zapalano przy umierającym i palono przy zmarłym. “Święto chleba, mleka i miodu” odbywało się w gospodarstwie agroturystycznym "Silaine" w Oszkiniach. u Albina Szuszczewicza nad jeziorem Sejwy. Święto to bardzo spodobało się uczestnikom, zarówno turystom jak i okolicznej ludności.

ŚWIĘTO CHLEBA, MLEKA I MIODU.
ŚWIĘTO CHLEBA, MLEKA I MIODU.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz