15 września 2015

Kulinarne święto „Sąsiedzi przy stole” w Suwałkach, gdzie kucharze gotowali, piekli i smażyli.



Międzynarodowy Konkurs Kulinarny pn. „Sąsiedzi przy stole” odbył się w Suwałkach i przyciągnął tłumy ludzi , gdzie kucharze z Polski i sąsiadujących z Suwalszczyzną regionów Białorusi, Litwy, i Rosji rywalizowali na smaki i potrawy. Drużyna kucharzy z Polski serwowała zupę rybną, Białorusini usmażyli placki z mięsem, Litwini przygotowali zrazy z borowikami i cebulą, a Rosjanie ( Obwód Kaliningradzki) zaserwowali słodkie bułeczki. Przygotowane przez kucharzy swoje popisowe dania regionalne, potem zostały ocenione przez jury. Dodatkową atrakcją było bicie rekordu na najdłuższą kiszkę ziemniaczaną. Wyzwanie podjęła jedna z miejscowych restauracji, a wynik skończył się na 135 metrach i 70 centymetrach i jest to nieoficjalny rekord. Na przygotowanie takiej kiszki zużyto ok.500 kg ziemniaków, 50 kg jelit, 100 jaj, pieprz i sól. Imprezę poprowadził znany i ceniony kucharz, promotor polskiej kuchni regionalnej, Marcin Budynek. W trakcie trwania imprezy wystąpiły zespoły ludowe z polsko-białorusko-litewsko i rosyjskiego pogranicza. W stoiskach można też było kupić oryginalne litewskie wędliny, wędzoną słoninę, chleb, napoje i smakołyki kuchni tatarskiej. Dobra kuchnia od zawsze niczym magnes przyciąga poszukujących nowych doznań smakowych i zainteresowanych powrotem do tradycji. Spotkanie przy wspólnym stole to także szansa na wzajemne poznawanie społeczności sąsiadujących ze sobą regionów oraz zaprezentowanie własnej kultury.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz