3 marca 2025

Jubileuszowy "XXV Kaziuk Suwalski" to święto folkloru, tradycji, kultury ludowej i rękodzieła.



        Tradycyjny jubileuszowy  już  "XXV Kaziuk Suwalski"  przyciągnął tłumy mieszkańców, gości zza granicy oraz turystów, którzy mieli okazję uczestniczyć w wydarzeniu nawiązującym do wielowiekowej tradycji jarmarków odpustowych ku czci św. Kazimierza. Ten barwny jarmark odbył się przy parafii pod wezwaniem św. Kazimierza Królewicza na ul. Patli i  ul. Witosa w Suwałkach. W jubileuszowym XXV Kaziuku swoje wyroby prezentowało około 150 wystawców z różnych regionów kraju oraz Litwy.  Na suwalskim kiermaszu Kaziuka  można było kupić tradycyjne wyroby o dużym wyborze lokalnych specjałów: chleb na zakwasie, tradycyjne wędliny, produkty pszczele, ciasta, sękacze, regionalne sery, zioła i słodycze, po lokalne piwa, nalewki i tradycyjny kwas chlebowy. 

      Były też wyroby typu "hand made"(ręcznie robione) takie jak, biżuteria z naturalnych szlachetnych kamieni czy torebki.  Wśród stoisk nie zabrakło kolorowych kramów, na których pojawiły się autentyczne dzieła sztuki ludowej:  artystyczne pisanki z jaj kurzych, gęsich, strusich, ręcznie wykonane palmy wielkanocne, rzeźby i inne rękodzieło takie jak:  ceramika, wyroby z drewna, haftowane obrusy. Mało kto wychodził z kramów bez pięknej wielkanocnej palmy, koszyka na święconkę, czy ręcznie rzeźbionych przyborów kuchennych oraz obowiązkowych pisanek. Można było porozmawiać z wystawcami, zapytać o tajniki, przepisy. 

        W tym roku na dużej ilości kolorowych kramów z wyrobami tradycyjnymi wolnych było od tandetnej chińszczyzny. Dzięki staraniom organizatorów - Suwalskiego Ośrodka Kultury działającego wspólnie z parafią pw. św. Kazimierza Królewicza udaje się zachować historyczną ciągłość kulturową Kaziuka Suwalskiego, który podobnie jak jego pierwowzór, Kaziuk Wileński, zmienia charakter w zależności od terminu, w jakim się odbywa. Gdy odpust kazimierski przypada w karnawale - impreza ma charakter ludyczny, jeśli w Wielkim Poście - refleksyjny.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz