10 grudnia 2017

Tradycyjne lokalne produkty regionalne z dawnym oryginalnym smakiem na świąteczny stół.



Na Ziemi Sejneńskiej kultywuje się przyrządzanie potraw według starych receptur. Potrawy te są charakterystyczne wyłącznie dla tego regionu. Właśnie tutaj w miejscowych, rodzinnych gospodarstwach rolnych produkowana jest czysta ekologicznie żywność. Gospodynie domowe przygotowują potrawy w oparciu o tradycyjne receptury, które odziedziczyły od swoich babć i mam. Na świąteczny stół trafiają produkty mięsne: aromatyczne prawdziwe wędliny, suszone kiełbasy oraz tradycyjny wiejski chleb na liściach tataraku. Z kilkudziesięciu jezior Ziemi Sejneńskiej trafiają na stół ryby: sielawa i sieja wędzona. Tu także na stół wędrują regionalne produkty, tym razem na słodko, słynny sękacz berżnicki oraz produkt z chronioną nazwą pochodzenia „Miód z Sejneńszczyzny/ Łoździejszczyzny” oraz wiele innych. Smak tych produktów jest niepowtarzalny i nigdzie indziej nie spotykany. Ich aromat zaś przypomina „dawne czasy”. Pamięć o tradycyjnych produktach i dbanie o nie zyskuje wiele w dzisiejszych czasach w dobie produktów „masówki” z chemią i ulepszaczami. Polecam tradycyjne lokalne produkty regionalne z Ziemi Sejneńskiej i ich nutę oryginalności, bo Święta tuż, tuż…

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz