Autorski blog regionalny " NA POJAĆWIESKICH RUBIEŻACH " promujący tą urokliwą krainę nieprzerwalnie już ponad 15 lat, pisaną obiektywem fotograficznym wraz z krótkim na temat tekstem. Warto tutaj zajrzeć, na moment, na dłużej - fotograficznie polecam. Zapraszam autor zdjęć - artysta fotograf Leszek Przeborowski.
10 grudnia 2017
Tradycyjne lokalne produkty regionalne z dawnym oryginalnym smakiem na świąteczny stół.
Na Ziemi Sejneńskiej kultywuje się przyrządzanie potraw według starych receptur. Potrawy te są charakterystyczne wyłącznie dla tego regionu. Właśnie tutaj w miejscowych, rodzinnych gospodarstwach rolnych produkowana jest czysta ekologicznie żywność. Gospodynie domowe przygotowują potrawy w oparciu o tradycyjne receptury, które odziedziczyły od swoich babć i mam. Na świąteczny stół trafiają produkty mięsne: aromatyczne prawdziwe wędliny, suszone kiełbasy oraz tradycyjny wiejski chleb na liściach tataraku. Z kilkudziesięciu jezior Ziemi Sejneńskiej trafiają na stół ryby: sielawa i sieja wędzona. Tu także na stół wędrują regionalne produkty, tym razem na słodko, słynny sękacz berżnicki oraz produkt z chronioną nazwą pochodzenia „Miód z Sejneńszczyzny/ Łoździejszczyzny” oraz wiele innych. Smak tych produktów jest niepowtarzalny i nigdzie indziej nie spotykany. Ich aromat zaś przypomina „dawne czasy”. Pamięć o tradycyjnych produktach i dbanie o nie zyskuje wiele w dzisiejszych czasach w dobie produktów „masówki” z chemią i ulepszaczami. Polecam tradycyjne lokalne produkty regionalne z Ziemi Sejneńskiej i ich nutę oryginalności, bo Święta tuż, tuż…
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz