Autorski blog regionalny " NA POJAĆWIESKICH RUBIEŻACH " promujący tą urokliwą krainę nieprzerwalnie już ponad 15 lat, pisaną obiektywem fotograficznym wraz z krótkim na temat tekstem. Warto tutaj zajrzeć, na moment, na dłużej - fotograficznie polecam. Zapraszam autor zdjęć - artysta fotograf Leszek Przeborowski.
6 grudnia 2010
Świąteczny karp ze stawu.
Karp jak żadna inna ryba, jest utożsamiana z tradycyjną polską Wigilią. Nie wyobrażamy sobie, aby na naszym stole mogłoby go zabraknąć. Karp jest rybą słodkowodną i jest hodowany w stawach od tysięcy lat. Jest gatunkiem obcym dla naszej fauny, do Polski karp trafił na początku XIII wieku. Chętnie poławiany przez wędkarzy na grunt i spławik. Jest jedną z najważniejszych ryb hodowlanych. Karpie, zanim trafią na wigilijne stoły, są przechowywane w stawach. Hodowla karpia jest pracochłonna i wymaga dużo nakładów. Najsmaczniejsze są karpie o wadze od 1 kg do 1,5 kg. Mięso tej ryby jest łatwo strawne, ma bardzo duże walory odżywcze oraz specyficzne walory smakowe.
Źródło: http://pl.wikipedia.org oraz informacje własne
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz