15 grudnia 2015

Jałowiec pospolity - zawsze zielony i powoli rosnący, czyli roślina dla dobrego smaku i zdrowia.



Zawsze zielony, odporny na mróz jałowiec pospolity rośnie na glebach suchych, piaszczystych, na nieużytkach i jak sama jego nazwa wskazuje jest rośliną o bardzo niskich wymaganiach glebowych. Jest częstym składnikiem podszytu boru sosnowego. Potrafi dożyć wieku dwustu i więcej lat. Osiąga zwykle do 11 m wysokości, tworząc czasem zamiast formy krzaczastej niewielkie drzewko. Korę ma szarobrązową, początkowo gładką, potem łuszczącą się długimi, włóknistymi pasami. Pędy jałowca pokryte są intensywnie zielonymi igłami z dwoma lub jednym paskiem białawego, woskowego nalotu, sztywne i bardzo kłujące. Drewno jałowca pospolitego jest cenione ze względu na właściwości użytkowe i swój aromat. Jałowiec pospolity jest również znaną od wieków rośliną leczniczą i przyprawową, w tym celu wykorzystywano szyszkojagody o barwie granatowej, liście i samo drewno. Przyrządzano z jałowca na wiele sposobów różne napary, wyciągi wodne i alkoholowe, nalewki, syropy oraz wino i piwo jałowcowe. Jałowiec pospolity wydziela związki jak fitoncydy, zwane jako „lotne antybiotyki” i jako roślina dla dobrego smaku, zdrowia i estetyki zachęca do leśnej wędrówki w okolice, gdzie rośnie ten zawsze zielony aromatyczny krzew.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz